Type Warmtepompen

Water-water (W-W, COP 5+)
Dit zijn de best renderende warmtepompen omdat ze het minste elektriciteit verbruiken per kW warmte die ze leveren.
De bron van een W-W warmtepomp heeft een vloeistof bron welke consistent een koude vloeistof met ongeveer 4 graden Celsius kan opwarmen.
Ondergrondse waterbronnen benutten het feit dat de warmte van de aarde het water weer opwarmt, waardoor het een onuitputtelijke bron van energie is.
Voor de bron van een water-water warmtepomp is vaak een grondboring nodig. Dit is helaas niet altijd mogelijk of wenselijk.

👍  Rendement
👎  Grondboring

Lucht-water (L-W, COP 3 t/m 5)
Dit zijn warmtepompen die na W-W het best presteren. Vanuit een geforceerde luchtstroom wordt buitenlucht benut voor het warmtewisselen van vloeistof.
Ze zijn eenvoudig toe te passen en bieden een goed rendement als vervanger van gas. Voor het creëren van de luchtstroom wordt elektriciteit verbruikt, hierdoor is het rendement lager dan bijvoorbeeld een W-W oplossing. Ook kan het bewegende gedeelte van de luchtstroom geluidshinder veroorzaken.

👍  Rendement, toepasbaarheid
👎  Geluidshinder

Lucht-Lucht (L-L, COP <2.5)

Als er geen verwarming aanwezig is dan kun je alsnog een woning verwarmen met hete lucht. Om instromende lucht op te warmen wordt elektriciteit verbruikt.

Een lucht-lucht warmtepomp is als een soort fohn die door de buitenmuur naar binnen komt.

👍  bruikbaar zonder bestaande verwarming
👎  Rendement

Hybride (L-WH, COP 0.88 t/m 4)
Hybride betekent dat je naast elektriciteit ook gas verbruikt voor het creëren van warm water. Hybride oplossingen kun je toepassen als de verwarming van een woning niet geschikt is voor efficiëntere oplossingen. Maatschappelijk voegt het minder toe, je verbruikt immers nog steeds fossiele brandstoffen.

Wanneer de warmtevraag hoog is (in koudere temperaturen) schakelt het systeem over naar traditioneel gasverbruik.

👍  Kan hoge temperatuurverwarming aan
👎  Niets opgelost, rendement